Betere samenleving begint in eigen buurt

Ben en Tanja Kruk uit Doesburg zijn er van overtuigd dat een samenleving waarin mensen elkaar helpen en ondersteunen begint met een high tea, samen kegelen of een buurtbarbecue. Toch ligt het hulp bieden aan elkaar er niet dik bovenop bij de pas opgerichte buurtvereniging Molenpoort in de Doesburgse binnenstad.

kruk4

Ben Kruk: ,,We zijn op weg naar een andere samenleving. Waar we zelf met initiatieven moeten komen en voor elkaar moeten zorgen. Dat weet de overheid, dat weten de professionals, maar de burger weet van niks.” Zijn vrouw Tanja vult aan: ,,Hoe kun je nou als burger wat voor elkaar betekenen als je elkaar niet kent? Daarom zijn we begonnen met een buurtvereniging. Vooral om elkaar te leren kennen. Je weet wel wie er tot vijf huizen verderop wonen, maar dan houdt het op.”

Toen de twee nog in Arnhem woonden, waren ze betrokken bij de zeer actieve buurtvereniging Hoogstede/Klingelbeek en merkten ze hoe prettig het is als buurtgenoten elkaar goed kennen.

Aanbellen

Kruk: ,,Ik ben hier in Doesburg begonnen met het aanbellen bij mensen die ik niet kende met de vraag of ook hun naam onder de uitnodiging voor de eerste activiteit mocht staan. Sommige mensen twijfelden omdat ze dachten dat ze meteen in het bestuur moesten, maar ik wilde alleen dat er namen uit alle betrokken straten onder stonden, zodat mensen al snel een bekende naam zouden zien.”

De eerste bijeenkomst, een verlate nieuwjaarsreceptie, werd een groot succes. ,,We hadden bij een van de mensen uit de buurt afgesproken en rekenden op 30 mensen, maar het werden er 60. We hadden maar drie statafels, gelukkig was er ook nog een keukentafel. We hebben inmiddels 86 leden. Dat is veel, zeker als je weet dat het om 83 huizen gaat.”

De doelstelling van de buurtvereniging is simpel: het bevorderen van de sociale contacten en het woonplezier in de buurt. De activiteiten: een nieuwjaarsreceptie, high tea, buurtbarbecue en oliebollen bakken. Ook moet er een digitaal prikbord komen, waarop buurtbewoners samen activiteiten kunnen regelen en eventueel diensten kunnen aanbieden en vragen. ,,Wij weten zeker dat buurtbewoners ook zelf met initiatieven zullen komen en dat er over twee jaar minstens een activiteit per maand wordt gehouden.”

Verschil is merkbaar

Hoewel de buurtvereniging pas een paar maanden bestaat, is het verschil nu al merkbaar. ,,Je kent nu al veel meer mensen en groet elkaar op straat”. Tanja: ,,Ik ben er van overtuigd dat het verder gaat groeien. Als je elkaar als buurtgenoot kent, ben je eerder geneigd je hulp aan te bieden als iemand bijvoorbeeld zijn enkel breekt.”