Als er drie onbekende vrouwen door de straat lopen in Wolfheze dan valt dat op. Als ze ook nog eens naar binnen kijken bij huizen en in de bosjes springen als er een auto aan komt, weet je dat het niet in de haak is.
De dochter van Wolfhezenaar Joop van Herpt zag het voor haar ogen gebeuren toen ze uit het raam keek. Ze aarzelde geen moment, belde 112, schoot bijna tegelijkertijd een foto van het drietal dat net in een blauwe auto stapte en stuurde de foto door via de Whatsappgroep Waaks Wolfheze. En zo waren meer dan honderd dorpsgenoten méér dan alert op een blauwe auto met drie vrouwen.
Even later werd de wagen door de politie op de A50 aangehouden. Uit onderzoek bleek dat de vrouwen een poging tot inbraak hadden gedaan in het dorp. ,,In de auto werden enkele spullen aangetroffen die niet van hen waren en ergens anders waren buitgemaakt”, zegt wijkagent Lucy Mons, die samen met Wolfhezenaren Otto Doorenbos, Rens Verbeek en Joop van Herpt in de regiegroep van het project zit.
Verdachte situaties
Mons kwam eind 2013 met het idee om in het dorp een Whatsappgroep te beginnen waarin bewoners elkaar op de hoogte kunnen stellen van verdachte situaties. ,,Ik heb het idee uit Ede waar het in enkele wijken draait. Wolfheze is er een uitgelezen plaats voor. Het is overzichtelijk en heeft betrokken inwoners”, zegt Mons.
Na een informatieavond in zaal De Burcht ging Waakzaam Wolfheze van start en nu zijn 160 van de pakweg 1800 burgers aangesloten. Bewoners krijgen de instructie waakzaam te zijn en verdachte situaties te melden, maar dan wel in de goede volgorde. Mons: ,,Signaleren, alarmeren, appen, reageren, oftewel ‘Saar’. En zeker niet de held gaan uithangen.”
Joop van Herpt: ,,Maar het is wel fijn om je te laten zien, want daar houden inbrekers niet van.” Mons vult aan: ,,In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten worden de meeste inbraken aan het einde van middag en het begin van de avond gepleegd. Als iets in de straat anders dan anders is, moet je dat melden. Maar eerst 112 bellen.”
Oplettende ogen
Hoe de preventie in de praktijk werkt, mocht de wijkagente van heel dichtbij ervaren. Nadat via de app was gewaarschuwd voor een verdacht persoon in de Lindeboomlaan, ging Mons daar in haar eigen auto een kijkje nemen. ,,Je zag de mensen daar allemaal naar buiten komen die het hadden gelezen. Je zag ze rondkijken. Ook mijn kenteken werd genoteerd. Dat is heel goed. Je hebt nu heel veel oplettende ogen in het dorp.”