Een ander helpen is Maarten met de paplepel ingegoten

Maarten Pronk is geboren en opgegroeid in de kop van Noord-Holland. De streek waar mensen erg direct zijn en elkaar ongezouten vertellen wat ze vinden. Maarten Pronk

Pronks 75-jarige achterbuurvrouw in de Doesburgse wijk Beinum neemt ook geen blad voor de mond, dus het is niet zo vreemd dat de twee al bij de eerste ontmoeting een klik hadden.

Dat was drie jaar geleden, inmiddels wordt de achterbuurvrouw een dagje ouder. Maarten: ,,Het valt voor haar niet mee om de tuin te blijven doen. Dus dan doe ik dat. Ik heb geen werk en ik kan niet stilzitten. En voor mij is het een kleine moeite.”

Pronk zou heel gemakkelijk bij de pakken neer kunnen gaan zitten, want niet alles zit mee. Zo krijgt hij geen bijstandsuitkering. ,,De gemeente beschouwt mij als partner omdat mijn vriendin en ik  samen  een kind hebben. Ik heb het om die reden niet erkend, maar ik kom toch niet in aanmerking voor een uitkering. Dat is vervelend. Als ik niet zo veel zou ondernemen zou ik depressief worden.”

Geen eenrichtingsverkeer

Hij vervolgt: ,,Ik zag mijn buurvrouw destijds ploeteren in de tuin. Laat mij maar doen, zei ik toen. Zij zorgde voor wat te eten en te drinken.” Maar het is geen eenrichtingsverkeer. ,,Als ik even naar de winkel moet om bijvoorbeeld luiers te halen, dan past zij even op de kinderen. Dat was vanaf dag 1 al zo. Ze is kwiek en ze kent de kinderen goed. De oudste gaat daar ook weleens eten of de buurvrouw eet hier. Mocht ze straks minder kunnen doen, dan zeg ik geen nee als ze om hulp vraagt. Als je iets voor elkaar kunt betekenen, dan doe je dat. Dat is mij van jongs af aan bijgebracht.”

De behulpzame Doesburger heeft de slagersvakschool gedaan en werkte in Utrecht voor een bedrijf in industriële verpakkingen. Toen hij in Doesburg kwam wonen, was hij nog een tijdje vrijwilliger bij Musée Lalique in het centrum. ,,Ik heb daar allerlei kasten gemaakt. Hartstikke leuk om te doen.”

Overkapping

Dit jaar heeft hij ook nog wel wat projecten op het programma staan. ,,Bij mijn schoonouders moet een woonunit gesloopt worden. Ik ga daar bij helpen en kan de materialen meenemen om zelf wat mee te doen. Ik wil de douchecabine van de unit meenemen en hier inbouwen. Het  hout gebruik ik voor een overkapping in de tuin.”

Verder zou Pronk samen met anderen uit de buurt wel wat willen doen aan het speeltuintje vlakbij huis. ,,Er staan wel wat speeltoestellen, maar die zijn niet zo leuk. Het zou aardig zijn om met wat handige mensen daar iets van te maken. Kijken of we wat spullen van de gemeente zouden kunnen krijgen, dan zetten wij het wel neer.”