Rozendaals menu begrip bij dak- en thuislozen Arnhem

Als Frits Koning, Thea Stronks en Herman Schoemakers in de keuken van Het Kruispunt in Arnhem in pannen staan te roeren en scheppen, dan weten veel bezoekers genoeg: het Rozendaals menu!rozendaalkruispunt

Wanneer de vrijwilligers uit Rozendaal het eten klaarmaken voor de dak- en thuislozen komen er aardappeltjes, spekjes, kapucijners, ei en sla op het bord te liggen. Elke dag draait een andere groep vrijwilligers kookdienst in Het Kruispunt, dat schuin achter de Mediamarkt is gevestigd.

Vijf kookbeurten

Frits Koning: ,,Thea en ik zijn er al vanaf het begin bij betrokken. Dat kan wel 15 jaar geleden zijn.” Schoemakers is er voor de eerste keer bij. ,,Vanuit de protestantse kerk uit Rozendaal zijn er 15 mensen die koken. Met de vijf kookbeurten die Rozendaal in een jaar draait ben je als vrijwilliger een keer per jaar aan de beurt.”

Terwijl de dorpelingen in de keuken bezig zijn, zitten de mensen in de zaal een potje te schaken, wat te lezen of met elkaar te praten. Stronks: ,,Toen we hier begonnen hadden we het idee om iets van pasta met zalm te maken. Maar toen we vroegen wat ze wilden, ging de voorkeur uit naar gebakken aardappeltjes.”

Honger

Bij iedere kookbeurt van Rozendaal treffen de vrijwilligers elkaar bij de supermarkt, waar groot wordt ingeslagen. Schoemakers: ,,15 potten kapucijners, 15 dubbele pakjes spekjes, 11 kilo aardappeltjes, 20 zakjes sla en 50 eieren. Ze hebben honger. Dat komt wel op.” Er wordt gekookt voor maximaal 50 mensen.

Het valt Koning op dat er mensen uit alle lagen van de bevolking in het Kruispunt komen. ,,Ook mensen die er keurig uitzien en praten.”
Dan is het moment van uitserveren daar. De klaargemaakte etenswaar wordt op een metalen tafel achter de bar gezet en de Rozendalers staan met opscheplepels in de aanslag tot de gasten langskomen.

Aardappels en spekjes populair

De gastvrouw van het Kruispunt vertelt dat het eten klaar is en vraagt –aan wie het kan missen- een kleine bijdrage voor een bos bloemen voor een vertrekkende medewerker. Aansluitend gaat ze de mensen voor in gebed. Daarna schuifelen de bezoekers langs het eten. Zoals Koning en Stronks al hadden voorspeld, zijn de aardappels en spekjes het populairst. De kapucijners en sla iets minder. Als iedereen heeft gehad, trekken de  vrijwilligers zich ook terug in de keuken. Snel een bordje ‘Rozendaal’ voordat de eersten voor de tweede ronde langskomen.

Het Kruispunt kan nog vrijwilligers gebruiken voor het zetten van koffie en thee en het bieden van een luisterend oor aan de bezoekers. Neem contact op via stichtingkruispunt@planet.nl